Njutbar skidåkning kräver god utrustning och bra kläder

Precis som vid annan utomhusaktivitet, är du i regel mer mottaglig för slitage, skada och hårt väder vid skidåkning. Skidkläder är skapade för att klara av alla de påfrestningar och prövningar som naturen har att erbjuda. Utöver en god hållbarhet och funktionalitet behöver skidkläderna även se bra ut och ha god passform.

Huvudsakligen bygger skidkläders konstruktion på en slags tre-skikts-system, där det ytterstaskiktet är resistent mot vatten och vind, skiktet i mitten har isolerande förmågor som håller dig varm, samt ett innerlager som värmer när det är kallt och ”andas” när det blir varmt. Vilka material som används i skidkläderna och dess olika lager, har stor betydelse för hur väl de fungerar och vilken komfort de ger dig som åkare.

Utvecklingen av skidkläder har tagit flera steg framåt de senaste åren och antalet material mångdubblats. Nedan hittar du några av de vanligast förekommande tillverkningsmaterialen och eventuella fördelar respektive nackdelar de besitter.

Gore-tex

Ett av de mest använda materialen inom skidklädnad är, Gore-tex. Materialet Gore-tex är vida känt för dess kombination av vind- och vattentäthet och andningsförmåga. Själva membranet består av en mängd mikroporer, vilka är flera tusentals gånger mindre än en vattendroppe men större än en ångmolekyl, därav tränger inget vatten in genom membranet samtidigt som kroppsvätska förångas ut genom porerna.

Gore-tex är ett relativt kostsamt material att tillverka, vilket gör att priset på detta material är förhållandevis högt. Men du kan trösta dig med att hållbarheten i skidkläder med Gore-tex membran i allmänhet är mycket god.

Bomull

Är ett material som bör undvikas vid fysikaktivitet, så också vid skidåkning. Bomull har ingen vidare andningsförmåga istället drar materialet till sig vätska och väta, vilket gör att skidkläder i bomull snabbt blir obekväma, blöta och tunga.

Windstopper

Som namnet antyder är Windstopper ett material som ser till att vind och blåst inte kan penetrera dina kläder. Windstopper utgör i regel ett av många lager i exempelvis skidjackor. Vanligtvis förekommer Windstopper i kombination med andra isolerande material.

Precip

Det välkända klädmärket Marmont har skapat ett eget supermaterial. Precip är ett vattentätt och lätt material med andningsförmåga. Marmont använder Precip bland annat i sina skidkläder och har fått ta emot mycket lov och pris till följd av detta.

Ull eller Ylle

Somliga av oss kanske associerar Ull med den där stickiga och alltför varma tjocka tröjan som vi bar som barn. Men utvecklingen av ylle-kläder har framskridit och idag är Merinoull ett av de populäraste materialen bland skidkläder. Ull har flera fördelar, det är värmande, mjukt och har mycket god hållbarhet. Tillskillnad från många andra material så klarar ull av att fortsätta att värma trots att det blötts ner. Om någoting negativt skall pekas ut med ylle är det att andningsförmågan inte är toppklass, men en viss ventilation finns där trots allt.

Dun

Dun är ett uppskattat material, mycket på grund av att det är så lätt. Med tanke på den enormt goda isolering som dun ger, är det svårt att låta bli och imponeras av dess ynka vikt. Skidkläder med dun används huvudsakligen vid skidåkning på extrema höjder. En nackdel är att dun tar mycket lång tid att torka.

G-1000

Ett tåligt material som utgörs av en blandning mellan bomull och en syntetisk härdplast. Polyesterblandningen skyddar och förstärker och tillför bomullsplagget nya egenskaper t.ex vattenavvisande förmåga.  G-1000 är ett utmärkt tillverkningsmaterial för skidbyxor och snowboardbyxor.

Leave a Comment

Next post: