Skidglasögon – skaffa dig ett par snygga Goggles!

Skidglasögon

Att välja skidglasögon är inte helt lätt. Svårigheten ligger i att bestämma sig för ett par Goggles, det finns nämligen en uppsjö av olika typer av skidglasögon i olika design, passform och färg att välja mellan.

Ett par snygga skidglasögon

Några av de mest populära tillverkare av Goggles är Smith, Dragon, Scott och Oakley. Oavsett vilken typ av skidglasögon, och vilket märke du väljer finns det främst två faktorer som avgör hur bra eller dåligt dina nya Goggles kommer fungera i skidbacken, nämligen passform och kvalitén på linserna.

Passform

Att välja skidglasögon handlar inte främst om att hitta ett par snygga Goggles som gör att du blir tuffast i backen.Visst är utseendet viktigt, men om skidglasögonen inte har en god passform kommer de inte heller att fungera särskilt väl. Viktigt är därför att välja ett par skidglasögon som passar ditt ansikte och din ansiktsform. Första och främst bör du känna till att det finns två olika storlekar på Goggles, en vuxen- och en juniorstorlek. Övergången från barnstorlekar till vuxenmodell sker oftast någon gång i tonåren. Det bästa och lättaste sättet att ta reda på vilken typ av skidglasögon som passar just ditt ansikte, är att prova olika modeller och framförallt känna efter vilka som är bekväma samt känns gedigna.

Olika linser

Det finns ett par saker du bör tänka på när du väljer färg på dina Googles linser. Olika linser fungera nämligen olika väl beroende på om det är starkt solljus, växlande molnighet eller snöoväder. Här hittar du en liten guide som ger dig en fingervisning om de olika färgernas unika egenskaper:

Gul lins lämpar sig väl under mörkare dagar liksom vid dimma och extrem molnighet. Det linsernas gula ljus hjälper till att ge skidbacken linjer och konturer.

Helröd lins fungerar bra under soliga dagar

Spegelglas rekommenderas för riktigt soliga dagar, solljuset reflekteras effektivt bort. Fungerar mindre väl under dimma och mörkare dagar.

Orange eller brun lins är en bra allround lins. Har inga specifika fördelar eller nackdelar, men fungerar i regel väl förutsatt att det varken är för mörkt eller för ljust.

Blå lins liknande egenskaper som orange och brun lins. Den blåa linsen bidrar till att ge en häftigt känsla vid kvällsåkning.

Lila och rosa lins hjälper till att ta fram konturer i skidbacken.

Genomskinlig lins får ej användas i dagsljus eftersom den kan skada ögonen, fungerar väl nattetid och vid snöstorm.

Köpa skidglasögon och goggles direkt på nätet

Det finns ett antal onlinebutiker som säljer tuffa googles, tre bra butiker vi vill rekommendera är Boardstore, Snowandmotion, Hollywood och Blue Tomato. Två modeller vi vill rekommendera är Oakley Splice samt Crowbar.